fbpx

De 3 meest gebruikte apps in de zorg

Populariteit stabiel & tóch veel vernieuwing

Het gaat hard met nieuwe technologie in de zorg. Heel hard. De overheid helpt daarbij bijvoorbeeld een handje. Zij stimuleert deze ontwikkelingen sinds enkele jaren dankzij een zogeheten preventiecoalitie. Op 10 plekken in Nederland werken zorgverzekeraars, gemeenten en andere partijen hiervoor samen om nieuwe technologie te bedenken, zie preventiecoalities. In dit artikel vind je de 3 meest gebruikte apps in de zorg.

Gezonde app in Twente

Korting bij winkeliers als stimulans

Een van de voorbeelden die hierdoor onder meer in Twente wordt toegepast, is de SamenGezondapp, een manier om mensen die nu nog gezond zijn ook vooral gezond te houden. In Geesteren betrekt de gemeente bij deze app zelfs de winkeliers. Wie als gebruiker van de applicatie gezonde successen bereikt, verzamelt punten. En die punten mag men inwisselen bij deelnemende winkels uit het Twentse dorp.

Voordeel gezonde applicatie

De gezonde app is slechts één voorbeeld van het snelgroeiende aanbod van gezondheidsapps. En deze staat beslist nog niet in de top 3 van meest gebruikte apps in de zorg. Het is wel een typisch voorbeeld van hoe software het mogelijk kan maken dat mensen zichzelf beter redden. Of hoe schaarse zorgprofessionals minder tijd per patiënt nodig hebben als zij mensen bijvoorbeeld op afstand kunnen helpen.

apps in de zorg

Oude zorg app top 3 uit 2016

Omdat de technologie hard gaat, zouden wij bij strategisch app ontwikkelaar APPelit verwachten dat de meest gebruikte apps in de zorg per jaar nogal verschillen. Dat blijkt niet het geval. In 2016 zag de top 3 er bijvoorbeeld zo uit (verderop zie je recentere cijfers):

 1. Farmacotherapeutisch Kompas – onafhankelijke geneesmiddeleninformatie voor zorgprofessionals
 2. Risicoscan van Zorg voor Beter – eenvoudig gezondheidsrisico’s signaleren bij ouderen
 3. Apotheek app (KNMP), informatie over medicijnen

Deze resultaten komen uit onderzoeken van Zorg naar Beter, een onderzoek dat ze elk jaar opnieuw uitvoert.

Meest gebruikte zorg apps in 2019

In de ouderenzorg is de top 3 uit 2016 nog altijd redelijk actueel, al wisselt de volgorde per jaar wel. In 2019 zag die er zo uit:

 1. Farmacotherapeutisch Kompas
 2. Appotheek app
 3. Medicatie app

De medicatie app is weliswaar een nieuwkomer in de top 3, maar het valt op dat het bij alle drie om medicijnenapps gaat. Dat is eigenlijk best een mager resultaat, want zorgsoftware kan zó veel meer ondersteunen dan alleen op gebied van medicijnen, weten wij uit eigen ervaring met onder meer ziekenhuissoftware voor bedcapaciteit in coronatijd.

In 7 jaar dubbel zo veel zorgapp-gebruikers

Uit het onderzoek van Zorg naar Beter in 2019 blijkt wel dat 41% van de bezoekers van deze website sowieso zorgapps gebruikt. Dat was 7 jaar geleden wel anders; toen stond de teller amper op 21%. Het aantal gebruikers groeit dus, maar de populariteit zit nog vooral in een relatief weinig innovatieve hoek.

Veel meer mogelijk

Toch zien we gelukkig ook wel de opkomst van onder meer apps voor wondzorg, apps voor huiddiagnose, apps over dementie én – een heel interessante – serious gaming in de zorg, de manier waarmee je op afstand en corona-proof onder meer nieuwe zorgkennis en werkwijzen aanleert.

De mogelijkheden met software zijn dan ook enorm gegroeid. In combinatie met de stimulans van de overheid via de preventiecoalities komen er zo dan ook steeds meer slimmere applicaties bij. Kijk voor een greep uit de mogelijkheden ook zeker even op de pagina met informatie over software in de gezondheidszorg.

Voor 2021 met je eigen zorg app in de top 3 staan?

Wij helpen jouw nieuwe zorg app te ontwikkelen

APPelit ontwikkelt al vele jaren software zoals applicaties op maat. Wat veel zorgorganisaties daarbij aanspreekt? We leveren apps met smilegarantie. Hiermee geven we je het vertrouwen dat je blij wordt van zowel het eindresultaat als de weg ernaartoe via het samenwerken met ons. Wie weet lukt het ons samen zelfs om in 2021 in de top 3 van meest gebruikte apps in de zorg te komen. Niet als doel op zich, maar wel om de zorg mooier en makkelijker te maken.

Wil je gratis bijblijven op dit gebied? En meer informatie en ideeën ontvangen? Vul helemaal onderaan deze pagina je e-mailadres in. Of neem contact met ons op.

Ervaar het gemak van onze service

Ervaar het gemak van onze service


  tony zwienenberg
  tony zwienenberg
  11:29 02 May 22
  Snelle reactie, ook nadat het project eigenlijk al opgeleverd was en we nog een kleine aanpassing nodig hadden. Aanrader!
  Gerben Morsink
  Gerben Morsink
  12:20 28 Apr 22
  APPelit is ons goed van dienst geweest! Het bedrijf waar ik detailleerde, had geen eigen software afdeling, dus zochten we naar een club om het uit te besteden. Vele offertes aangevraagd, maar deze partij sprong er tussenuit! Ze stonden constant voor het project klaar en hebben een betaalbare oplossing afgeleverd. Mocht ik een nieuw project hebben met software, dan weet ik jullie te vinden!
  Jordy Vervloed
  Jordy Vervloed
  15:59 07 Apr 22
  Zeer prettige samenwerking met Appelit. Zij hebben mijn wensen omgezet in een prachtige, gebruiksvriendelijke app. Als particulier en leek in de digitale omgeving hebben zij het mogelijk gemaakt om mijn wensen in vervulling te brengen tegen een uitstekende prijs!
  Debbie de Bruijn
  Debbie de Bruijn
  09:49 01 Apr 22
  Zeer fijne samenwerking met APPelit gehad. Zij hebben geholpen met onze problemen waar we tegenaan liepen in onze iOS app.Zeer snelle en accurate analyse van de problemen en de achterliggende oorzaak. Deze problemen waren dan ook snel en correct opgelost.Tijdens het hele proces een goede communicatie met APPelit gehad.Nogmaals bedankt.
  Richard Bergmans
  Richard Bergmans
  06:06 01 Apr 22
  js_loader