Wat is een vr bril?
En wat heeft u er aan?
U heeft hem vast al wel eens gezien: de vr bril. In de media zien we de vr bril vooral in combinatie met videospellen. Voor de buitenstaander is het een vreemd gezicht, iemand die schijnbaar willekeurige bewegingen maakt met een grote, futuristische bril voor de ogen. De drager zelf echter wordt helemaal ondergedompeld in een virtuele wereld die hij overal om zich heen waarneemt.
Als je niet weet wat er zich tussen de lenzen van de bril en de ogen van de dragen afspeelt is het een wat merkwaardig beeld. Laten we daarom eerst wat dieper ingaan op de vraag ‘wat is een vr bril’.
Echte 3D-wereld
Wat is een vr bril?
Een virtual reality bril creëert een 3D-beeld dat de drager van de bril overal om zich heen ziet. Het beeld past zich aan de (hoofd)bewegingen aan, zodat het net lijkt alsof de drager middenin een driedimensionale wereld staat. Gaat het om een zeer hoogwaardige bril, dan is de virtuele wereld nauwelijks meer te onderscheiden van de echte wereld.
Ook vr technologie toepassen in uw bedrijf? Software ontwikkelaar en vr expert APPelit zit voor u klaar! Wij gaan graag samen met u aan de slag. Om vragen te beantwoorden, om software op maat te maken of bestaande software aan te passen. U vraagt het, wij doen het! Neem dus snel contact op!
Hoe werkt een virtual reality bril?
Onze ogen zien de wereld om ons heen in drie dimensies. Dat is mogelijk omdat het linker- en rechteroog met elkaar communiceren. Beide ogen zien een bepaald object uit verschillende hoeken, samen vormen ze een beeld met diepte. Dit noemen we het ‘dubbeloog’ of ‘stereoscopische zicht’.
Stereoscopische basis
Het stereoscopische zicht vormt de basis voor de 3D-wereld van virtual reality. Een vr bril heeft twee lenzen die elk hetzelfde beeld weergeven. De lenzen sturen het beeld iets anders naar de ogen, zodat het lijkt alsof je het beeld driedimensionaal ziet. Als het beeld met minimaal zestig frames per seconden wordt ververst en de bril een gezichtsveld van 100 tot 120 graden heeft, kunnen de hersenen voor de gek gehouden worden. Ze denken dan dat ze midden in een driedimensionale omgeving zitten.
Een vr bril heeft zogenaamde trackers. Die meten de hoofdbewegingen via head-tracking; het beeld dat de lenzen projecteren past zich daarop aan. Het beeld volgt dus de blik, zoals ogen dat ook doen in de echte wereld.
Waar wordt een vr bril voor gebruikt?
Vr brillen worden gebruikt in de game- en entertainmentsector. Het geeft de drager het gevoel midden in de game te zitten. Vaak wordt de vr bril aangevuld met controllers die bijvoorbeeld een virtueel zwaard of pistool zijn in de game, om het spel nog levensechter te maken.
Complexe activiteiten
Maar vr brillen worden op veel meer gebieden toegepast dan alleen in games. Met een vr bril kunnen ook complexe activiteiten geleerd worden zonder gevaar voor de omgeving en de drager. Onderstaand een aantal voorbeelden.
-
- Vlucht- en autosimulaties waarin geoefend kan worden zonder dat crashen erg is.
- Chirurgen kunnen complexe operaties oefenen met een vr bril.
- Architecten en designers werken aan projecten met behulp van vr. Ze zien het ontwerp driedimensionaal en kunnen fouten opsporen zonder dat het ontwerp eerst gerealiseerd is.
- En een vr bril kan depressieve patiënten positieve ervaringen geven door ze rond te laten lopen in (bijvoorbeeld) een rustgevende of zonnige omgeving.
Wat is een vr bril voor u?
Dat ontdekken we graag samen!
Wilt u weten hoe u de technologie van een vr bril in kan zetten in uw bedrijf? Vul dan onderstaande velden in. Binnen 24 uur ontvangt u van ons een voorstel met een tijd en datum voor een afspraak. Wij gaan dan samen met u om de tafel om de mogelijkheden te bespreken. Uiteraard helpen we u ook graag verder als u vragen heeft over vr, of al vr toepast in uw bedrijf en dit wilt optimaliseren.
Ervaar het gemak van onze service
Ervaar het gemak van onze service