fbpx

Wat is blockchain?

Een cursus in sneltreinvaart

Blockchain. Als je het naar het Nederlands vertaalt krijg je ‘blokkenketen’. Dat klinkt wat minder imponerend dan ‘blockchain’ – meer iets dat een kleuter bouwt op de vloer van de woonkamer. Maar met dat woord kunt u wel een goed beeld vormen van de inhoud van het begrip: een rij blokken waar telkens één blokje aan toe wordt gevoegd zodat de rij langer wordt, en daarmee rijker aan informatie.

Dit is echter een uitleg die wel heel kort door de bocht gaat. Want waar staan die blokken voor? En wat is het doel van de keten?

Blockchain als peer-to-peer netwerk

Samen sterk

Wat is blockchain? Eenvoudig gezegd is de blockchain technologie een transactieketen van data die gedeeld is tussen een netwerk van individuele, onafhankelijke partijen. Eén specifieke eigenaar is er niet; het is een peer-to-peer netwerk waar alle deelnemers aan dat netwerk het eigendom gelijk verdelen. In plaats van een centraal punt heeft een blockchain meerdere knooppunten (computers) die elk een exacte kopie van een database bevat. Een knooppunt heet ook wel ‘node’. Blockchain netwerken worden ingezet voor verschillende toepassingen. Het meest bekende voorbeeld is de cryptovaluta.

wat is blockchain

Nieuw soort database

Blockchain is een nieuw soort database waarin diverse soorten transacties kunnen worden opgeslagen. Dat kan bovengenoemde cryptovaluta zijn, maar zijn ook bijvoorbeeld contracten, eigendomsbewijzen en afspraken. En vergeet niet online shopping, e-learnings, online muziek en – films en persoonlijke berichten. Kortom, belangrijke informatie die twee partijen onderling uitwisselen kan in een blockchain worden opgeslagen.

Waar komt de ‘blok’ in blockchain vandaan?

De data wordt opgeslagen in datablokken, waarbij de blokken niet gewijzigd kunnen worden en er alleen blokken aan het einde van de keten kunnen worden toegevoegd. Elk nieuwe blok bouwt voort op de informatie uit het vorige blok en voegt daar een beetje informatie aan toe. Een ‘blok’ is dus een lijst met transacties of andere gegevens die bij elke nieuwe toevoeging een beetje verschilt van zijn voorganger omdat er informatie wordt toegevoegd of af gehaald.

Wat is blockchain voor mij en mijn bedrijf?

Een blockchain is decentraal. Er is dus geen centrale autoriteit, niemand is exclusief eigenaar. Dat maakt een blockchain onmogelijk te kraken door hackers en andere kwaadwillenden. Er is immers geen centraal punt dat je kan overnemen.

Bovendien moeten alle nodes bij het opslaan van nieuwe informatie eerst een code vinden die aangeeft dat de informatie correct is voordat het in de database wordt opgeslagen. Probeert iemand met kwade bedoelingen informatie uit de blockchain te manipuleren, dan blijkt dat al snel uit de codes. De nodes zijn het niet met elkaar ‘eens’ en dan kan de (gemanipuleerde) informatie dus niet opgeslagen worden. Missie voor de hacker mislukt, één – nul voor de blockchain.

Handig bij cyberaanvallen

Nog een voordeel van blockchains zie je op het moment dat één van de nodes uitvalt. Bijvoorbeeld als een bedrijf onder vuur van een cyberaanval ligt. Zou dat bij een centraal systeem gebeuren, dan was de informatie niet meer toegankelijk. Bij een decentraal systeem zijn er talloze andere nodes met hun eigen kopie van de database die dit opvangen, waardoor informatie altijd toegankelijk blijft.

Blockchain-expert nodig of software op maat laten ontwikkelen? APPelit helpt u (verder)! Dat doen we aan de hand van onze vijf beproefde stappen:

  • Inleven in uw uitdaging
  • Uw uitdaging goed omschrijven
  • Ideeën verzamelen
  • Ontwikkelen
  • Testen

Neem contact op

De voordelen op een rijtje

  • Onmogelijk te hacken en dus zeer veilig
  • Uiterst betrouwbaar
  • Wereldwijd
  • Efficiënt
  • Altijd en overal bereikbare informatie

Wat is het nadeel van blockchain?

Blockchains zijn echte energievreters. Het systeem achter elke blockchain vraagt veel rekenkracht. Ieder blokje in de keten moet immers gecontroleerd worden en elke nieuwe toevoeging wordt geverifieerd. Rekenkracht kost elektriciteit van de computer. En hoe meer knooppunten (dus computers) zijn aangesloten op de blockchain, des te meer elektriciteit kost de keten.

Er wordt overigens al onderzoek gedaan naar andere manieren om gegevens te controleren en nieuwe blokken toe te voegen aan de database. Manieren die minder stroom vragen dan de huidige methode.

blockchain developer

Ontdekken: wat is blockchain voor uw bedrijf?

Wij onthullen de mogelijkheden voor u

Enthousiast geworden over het meest veilige, slimme en eenvoudige digitale transactiesysteem? Vul dan het contactformulier in op deze pagina. Graag maken we in een gratis adviesgesprek kennis met u. Als cadeautje krijgt u een groeiscan op maat!

Ervaar het gemak van onze service

Terugbelverzoek persoon voor APPelit

Ervaar het gemak van onze service


    Ik had informatie nodig over eventuele appontwikkeling en kreeg een snelle en nuttige reactie!
    APPelit support 10/10 super snel en duidelijke communicatie. Love this 🙏🏼
    Attis
    Attis
    1709743017
    Very good
    Hafez Hashimi
    Hafez Hashimi
    1708774478
    Zakelijk met Bruidsboutique Josephine een hele fijne partner aan gehad. De communicatie en service van Appelit is betrouwbaar en goed.
    Brenda Hoppen
    Brenda Hoppen
    1706787077
    Appelit kan ik iedereen aanbevelen. Of je nou wel of geen verstand hebt van softwareontwikkeling, zij zijn duidelijk en maken zaken helder en begrijpelijk. Sterk vind ik ook dat zij in het voortraject ook kijken naar het idee achter, in mijn geval, de app Fjaere die gebouwd moet worden. Hebben zij er een goed gevoel bij dan krijg je 100% commitment. Het resultaat en klanttevredenheid zijn belangrijke doelen voor Appelit en dat merk je aan alles.
    albert erisman
    albert erisman
    1696914647
    js_loader
    Sluiten