Wat is big data?
Ontwar de kluwen aan gegevens
Het is zo’n term die je nu overal hoort: big data. Maar wat is big data nou eigenlijk precies? En kun je er ook iets mee als je bedrijf geen Netflix of Facebook heet? In deze blog vertel ik je er alles over.
Grote berg gegevens
Vertaling en verklaring
Big data. Een goede Nederlandse vertaling is er eigenlijk niet voor. Ja, grote gegevens, maar dat klopt niet. Want vaak gaat het juist om heel veel heel kleine gegevens, die bij elkaar toch big data vormen. ‘Grote berg gegevens’ komt dichter in de buurt.
Dat roept bij mij meteen een beeld op. Een beeld van een grote, chaotische, onoverzichtelijke kluwen van teksten, filmpjes, cijfers, tweets, zoekresultaten en foto’s waar je niets in kunt terugvinden. Dat beeld klopt precies. Want profiteren van big data, door net die gegevens eruit te pikken die je kunt gebruiken? Dat is eigenlijk net als zoeken naar een speld in een (hooi)berg.
Sporen
Vroeger kwam je een heel eind met een Excelsheet. Maar de berg gegevens is immens groot geworden en groeit ook nog eens sneller dan we kunnen bijhouden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de digitalisering van de samenleving.
Elke dag laten we overal sporen na, op internet, maar ook in de fysieke wereld. Denk aan betaalgegevens, inchecktijden in het openbaar vervoer, de tijd dat je in een bepaald gebouw bent, de plek waar je met je auto rijdt. Als je uit al die digitale en niet-digitale gegevens de juiste gegevens weet te selecteren, biedt dat waardevolle informatie. Dan heb je je speld!
Voor wie en wanneer?
Commerciële bedrijven profiteren bijvoorbeeld van meer inzicht in het koopgedrag van hun klanten. Op basis daarvan stellen ze specifieke aanbiedingen samen, wat voor de consument natuurlijk ook heel interessant is. In onderwijs en zorg helpt big data om het aanbod beter te laten aansluiten op individuele gebruikers. En voor beleidsmakers komt big data van pas bij het ontwikkelen van slim beleid en het inschatten van risico’s.
Meer aandacht voor privacy
Toch is voorzichtigheid hier wel op z’n plaats. Veel mensen gruwelen van een toekomst waarin ‘Big Brother’ de dienst uitmaakt. Zelf weet ik ook niet of ik er blij van zou als elke winkelmedewerker op basis van gezichtsherkenning precies weet wie ik ben, wat ik zoek en hoeveel geld ik te besteden heb. In theorie zou het mogelijk zijn, maar of het ooit zover komt? Ik betwijfel het.
De laatste jaren is er terecht veel aandacht voor de relatie tussen big data en privacy. De cookiewetgeving is aangepast en in 2018 is de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) ingevoerd. De consument heeft hierdoor veel meer controle over zijn eigen gegevens.
Beter anticiperen
Waarom zou u aan de slag willen met big data? Is dat niet alleen iets voor grote mediabedrijven als Facebook, Netflix en Google? Zeker niet! Ook kleinere bedrijven profiteren van big data. Ga maar na, als u trends en ontwikkelingen al vroeg signaleert, maakt dat het makkelijker om beslissingen te nemen. U ziet wanneer het gedrag van uw klanten aan het veranderen is en kunt daarop anticiperen.
Vroeger kon dat alleen achteraf, op basis van langdurig, intensief (en duur!) onderzoek. Toen liepen we dus altijd achter de feiten aan. De grote winst van moderne big data-technologie, is dat we nu in staat zijn om supersnel informatie uit de gegevens te halen. Soms zelfs real-time!
Wat is big data veelzijdig!
Wij praten u graag bij
We kunnen ons voorstellen dat u denkt: wat is big data een omvangrijk en veelzijdig onderwerp. Klopt helemaal! Maar wel een onderwerp dat het waard is om u verder in te verdiepen. APPelit, strategische partner in de ontwikkeling van oplossingen voor big data, kan u er alles over vertellen.
Op onze website leest u alvast meer over de voordelen van big data. En in een persoonlijk gesprek bespreken we graag wat voor ú die speld in de hooiberg is. Laat (privacy-proof!) uw gegevens achter en we maken snel een afspraak.
Ervaar het gemak van onze service
Ervaar het gemak van onze service