fbpx

Augmented reality, wat is dat?

Innovatief onderdeel van ons leven

Nieuwe technologieën maken bewust en onbewust deel uit van ons leven. Augmented reality, kortweg ar, is één van die technologieën. Het klinkt nog als iets dat u in science fiction films ziet, iets voor de toekomst. Maar we maken al meer gebruik van ar dan we beseffen. Maar laten we beginnen met de vraag: augmented reality, wat is dat?

Uitleg in begrijpelijke taal

Augmented reality, wat is dat?

Bij augmented reality wordt er digitaal een extra laag over de werkelijkheid geplaatst. Dat kan met behulp van een bril, via een speciale projectie, maar ook gewoon via een scherm. Een herkenbaar voorbeeld is Pokémon Go, een spel dat gelanceerd werd in 2016 en direct heel populair werd. Spelers lopen met hun telefoon door de omgeving waar ze op zoek zijn naar Pokémon, virtuele fantasiedieren die gevangen en getraind kunnen worden. De dieren zitten dus in de echte wereld, daar geplaatst door middel van AR in combinatie met gps.

augmented reality wat is dat

Geschiedenis van augmented reality

Wij kijken met augmented en virtual reality naar de toekomst, maar we kunnen ook naar het verleden kijken. Het concept voor ar en vr bestaat namelijk al lang. Het meest bekende voorbeeld is wellicht het Panorama Mesdag van 1881. Wie voor het (geschilderde) panorama staat, heeft het idee op een duin te staan met aan alle kanten een weids uitzicht van zand, zee en blauwe lucht. Het idee van dit (en andere) panorama’s was de bezoeker te verplaatsen naar een andere omgeving door middel van illusies en aanpassingen van realiteit.

The Sword of Damocles

De basis van vr en ar zoals we die nu kennen, werd gelegd door Ivan Sutherland en Thomas A. Furnes III. Sutherland ontwikkelde tussen 1965 en 1968 een apparaat dat hij The Sword of Damocles noemde. Dit apparaat projecteerde een stereoscopisch beeld op een bril dat op het hoofd werd gedragen. Door middel van een buizensysteem aan het plafond werden de bewegingen van het hoofd bijgehouden en was besturing van de virtuele wereld mogelijk.

Commercieel, of toch niet?

In de jaren tachtig werden door Jaron Lanier de eerste stappen gezet om de techniek te commercialiseren. De hele wereld moest er in de jaren negentig kennis mee hebben gemaakt, maar de technologie bleef achter en het brede publiek verloor de interesse. Het werd vanaf dat moment vooral gebruikt bij onderzoek in de wetenschap, tot de techniek voldoende ontwikkeld was voor commercieel gebruik.

Ar is prima toe te passen binnen (bijna) elke sector. Ook augmented reality toepassen in uw bedrijf? Uw partner in software ontwikkeling en uw ar expert APPelit staat voor u klaar met raad en daad! Dat doen we met oplossingen zoals software op maat. Daarmee bent u verzekerd van de perfect passende oplossing voor elk vraagstuk. Hoe we dat kunnen beloven? Dankzij onze vijf stappen van design thinking!

Vijf stappen van design thinking

 • Inleven in uw uitdaging
 • Uw uitdaging goed omschrijven
 • Ideeën verzamelen
 • Ontwikkelen
 • Testen

Filters, winkelen en een rustige omgeving

Augmented reality heeft veel meer toepassingen dan videospellen; in de entertainmentwereld, maar ook binnen het bedrijfsleven. Naast spellen kan augmented reality gebruikt worden voor bijvoorbeeld filters, die van een gezicht een ander gezicht maken. Het kan ook helpen bij het winkelen. Niet telkens het pashokje in en uit, maar virtuele kleding passen voor een virtuele spiegel. Niet tevreden? Met één druk op de knop verandert de kleur, de maat en het model zonder dat u telkens van kledingstuk hoeft te wisselen.

Onvervuilde omgeving

Ar geeft de mogelijkheid de omgeving niet te ‘vervuilen’ maar schoon te houden door alles via een scherm te tonen. In musea bijvoorbeeld is dat ideaal. Geen informatiebordjes bij schilderijen die de aandacht van het kunstwerk afleiden, maar informatie op het scherm. Waar en wanneer u dat wilt.

Ar is ook ideaal voor het oefenen van complexe handelingen en activiteiten zonder dat er gevaar is voor de omgeving en de deelnemers. Vliegsimulaties bijvoorbeeld, en rijlessen. Of een chirurg die een lastige operatie kan oefenen. Ar maakt het mogelijk fouten te maken en daarvan te leren zonder bijkomende schade.

Virtual reality en ar

Sommige mensen verwarren augmented reality met virtual reality (vr). Er zit echter een wezenlijk verschil tussen vr en ar. Met virtual realiteit staat iemand helemaal in een virtuele wereld, bijvoorbeeld met behulp van een vr-bril. Ar plaatst virtuele elementen in de echte wereld.

ai chip

Wat is augmented reality voor u?

Ontdek het snel!

Helemaal warmgelopen voor augmented reality, wilt u meer uitleg of wilt u weten wat ar voor uw bedrijf kan betekenen? U vindt vestigingen van APPelit in Nederland en België. U bent van harte welkom! Of wij komen graag naar u toe. Vul onderstaande velden in en u ontvangt binnen 24 uur een voorstel voor een vrijblijvende afspraak.

Ervaar het gemak van onze service

Terugbelverzoek persoon voor APPelit

Ervaar het gemak van onze service


  Uitstekend
  5.0
  Gebaseerd op 115 recensies
  beoordeel ons op
  Ik had informatie nodig over eventuele appontwikkeling en kreeg een snelle en nuttige reactie!
  APPelit support 10/10 super snel en duidelijke communicatie. Love this 🙏🏼
  Very good
  Zakelijk met Bruidsboutique Josephine een hele fijne partner aan gehad. De communicatie en service van Appelit is betrouwbaar en goed.
  Appelit kan ik iedereen aanbevelen. Of je nou wel of geen verstand hebt van softwareontwikkeling, zij zijn duidelijk en maken zaken helder en begrijpelijk. Sterk vind ik ook dat zij in het voortraject ook kijken naar het idee achter, in mijn geval, de app Fjaere die gebouwd moet worden. Hebben zij er een goed gevoel bij dan krijg je 100% commitment. Het resultaat en klanttevredenheid zijn belangrijke doelen voor Appelit en dat merk je aan alles.
  APPelit heeft voor ons een in zeer korte tijd een zeer goede foto applicatie ontwikkeld. Daarnaast hele goede support d.m.v. snelle communicatie en actief meedenken met de wens van de klant!
  js_loader
  Sluiten