De 3 meest gebruikte apps in de zorg
Populariteit stabiel & tóch veel vernieuwing
Het gaat hard met nieuwe technologie in de zorg. Heel hard. De overheid helpt daarbij bijvoorbeeld een handje. Zij stimuleert deze ontwikkelingen sinds enkele jaren dankzij een zogeheten preventiecoalitie. Op 10 plekken in Nederland werken zorgverzekeraars, gemeenten en andere partijen hiervoor samen om nieuwe technologie te bedenken, zie preventiecoalities. In dit artikel vind je de 3 meest gebruikte apps in de zorg.
Gezonde app in Twente
Korting bij winkeliers als stimulans
Een van de voorbeelden die hierdoor onder meer in Twente wordt toegepast, is de SamenGezondapp, een manier om mensen die nu nog gezond zijn ook vooral gezond te houden. In Geesteren betrekt de gemeente bij deze app zelfs de winkeliers. Wie als gebruiker van de applicatie gezonde successen bereikt, verzamelt punten. En die punten mag men inwisselen bij deelnemende winkels uit het Twentse dorp.
Voordeel gezonde applicatie
De gezonde app is slechts één voorbeeld van het snelgroeiende aanbod van gezondheidsapps. En deze staat beslist nog niet in de top 3 van meest gebruikte apps in de zorg. Het is wel een typisch voorbeeld van hoe software het mogelijk kan maken dat mensen zichzelf beter redden. Of hoe schaarse zorgprofessionals minder tijd per patiënt nodig hebben als zij mensen bijvoorbeeld op afstand kunnen helpen.
Oude zorg app top 3 uit 2016
Omdat de technologie hard gaat, zouden wij bij strategisch app ontwikkelaar APPelit verwachten dat de meest gebruikte apps in de zorg per jaar nogal verschillen. Dat blijkt niet het geval. In 2016 zag de top 3 er bijvoorbeeld zo uit (verderop zie je recentere cijfers):
- Farmacotherapeutisch Kompas – onafhankelijke geneesmiddeleninformatie voor zorgprofessionals
- Risicoscan van Zorg voor Beter – eenvoudig gezondheidsrisico’s signaleren bij ouderen
- Apotheek app (KNMP), informatie over medicijnen
Deze resultaten komen uit onderzoeken van Zorg naar Beter, een onderzoek dat ze elk jaar opnieuw uitvoert.
Meest gebruikte zorg apps in 2019
In de ouderenzorg is de top 3 uit 2016 nog altijd redelijk actueel, al wisselt de volgorde per jaar wel. In 2019 zag die er zo uit:
- Farmacotherapeutisch Kompas
- Appotheek app
- Medicatie app
De medicatie app is weliswaar een nieuwkomer in de top 3, maar het valt op dat het bij alle drie om medicijnenapps gaat. Dat is eigenlijk best een mager resultaat, want zorgsoftware kan zó veel meer ondersteunen dan alleen op gebied van medicijnen, weten wij uit eigen ervaring met onder meer ziekenhuissoftware voor bedcapaciteit in coronatijd.
In 7 jaar dubbel zo veel zorgapp-gebruikers
Uit het onderzoek van Zorg naar Beter in 2019 blijkt wel dat 41% van de bezoekers van deze website sowieso zorgapps gebruikt. Dat was 7 jaar geleden wel anders; toen stond de teller amper op 21%. Het aantal gebruikers groeit dus, maar de populariteit zit nog vooral in een relatief weinig innovatieve hoek.
Veel meer mogelijk
Toch zien we gelukkig ook wel de opkomst van onder meer apps voor wondzorg, apps voor huiddiagnose, apps over dementie én – een heel interessante – serious gaming in de zorg, de manier waarmee je op afstand en corona-proof onder meer nieuwe zorgkennis en werkwijzen aanleert.
De mogelijkheden met software zijn dan ook enorm gegroeid. In combinatie met de stimulans van de overheid via de preventiecoalities komen er zo dan ook steeds meer slimmere applicaties bij. Kijk voor een greep uit de mogelijkheden ook zeker even op de pagina met informatie over software in de gezondheidszorg.
Voor 2021 met je eigen zorg app in de top 3 staan?
Wij helpen jouw nieuwe zorg app te ontwikkelen
APPelit ontwikkelt al vele jaren software zoals applicaties op maat. Wat veel zorgorganisaties daarbij aanspreekt? We leveren apps met smilegarantie. Hiermee geven we je het vertrouwen dat je blij wordt van zowel het eindresultaat als de weg ernaartoe via het samenwerken met ons. Wie weet lukt het ons samen zelfs om in 2021 in de top 3 van meest gebruikte apps in de zorg te komen. Niet als doel op zich, maar wel om de zorg mooier en makkelijker te maken.
Wil je gratis bijblijven op dit gebied? En meer informatie en ideeën ontvangen? Vul helemaal onderaan deze pagina je e-mailadres in. Of neem contact met ons op.
Ervaar het gemak van onze service
Ervaar het gemak van onze service