Hoe werkt een VR bril?
De geheimen achter virtual reality
Het behoort tot de legendarische televisiemomenten: het moment dat Alexander Klöpping Matthijs van Nieuwkerk in de Wereld Draait Door een VR bril opzette. Van Nieuwkerk vond het doodeng en viel bijna om. Dat was in 2014. Inmiddels is VR veel meer ingeburgerd en heeft bijna iedereen weleens zo’n bril op z’n hoofd gehad. Maar hoe werkt een VR bril eigenlijk? In deze blog leggen wij het uit.
VR wordt steeds meer realiteit
Van game tot museum
In eerste instantie is virtual reality ontwikkeld om gamers een intensere gamebeleving te geven. Maar vandaag de dag wordt het veel breder ingezet. Denk aan musea die tijdens de coronalockdown een VR ervaring voor thuis ontwikkelden. Een zorginstelling die VR inzet om patiënten te laten revalideren. Of een bedrijf die beursbezoekers op een spectaculaire manier kennis laat maken met zijn aanbod.
Display op uw hoofd
Een VR bril (of virtual reality bril) wordt ook wel een head-mounted display genoemd. Een display dat u op uw hoofd draagt, dus. De bril sluit uw blikveld volledig af, zodat u alleen nog maar de computerbeelden voor u ziet. Die computerbeelden zijn in 3D en lijken zich dus echt voor uw ogen af te spelen. Maar dat is nog niet alles. Doordat de bril is uitgerust met sensoren die reageren op bewegingen, lijkt het echt alsof u in de driedimensionale wereld rondloopt. U kunt alle kanten op kijken en het beeld past zich aan.
Over onze ogen en hersenen
Uw linker- en uw rechteroog werken samen. Beide zien net iets anders, omdat ze vanuit een andere hoek kijken. Hierdoor ziet u diepte en ervaart u uw omgeving als driedimensionaal.
Een VR-bril maakt hier gebruik van. Er zitten twee lenzen in die hetzelfde beeld geven, maar dan net vanuit een andere hoek. Uw ogen voegen die beelden samen en creëren zo diepte. Veel VR apps en video’s maken gebruik van parallax: de positie van voorwerpen ten opzichte van elkaar lijkt te veranderen als u uw hoofd beweegt. Ook dit zorgt voor diepte.
Snelle beelden
De beelden wisselen elkaar bovendien in een hoog tempo af (meestal tussen de zestig en negentig frames per seconde). En u heeft een heel breed blikveld, het scherm houdt voor uw gevoel niet op. Door dit alles lijkt het net alsof u in een driedimensionale wereld zit. Zet u daar ook nog een koptelefoon met bijbehorende geluiden bij op? Dan versterkt u dat gevoel alleen maar.
Misselijkheid voorkomen
Dat ‘voor de gek houden’ van uw hersenen heeft wel een klein nadeel. Sommige mensen worden namelijk misselijk als ze een VR-bril opzetten. Dat komt doordat er een discrepantie ontstaat. Uw ogen vertellen u dat u beweegt, maar andere onderdelen van uw lichaam (zoals uw evenwichtsorgaan en uw spieren) geven aan van niet. Tel daar de snelle wisseling van beelden heel dicht bij de ogen bij op, en u snapt waarom uw maag protesteert.
Gelukkig is de misselijkheid in de meeste gevallen te voorkomen. Bouw het gebruik van een VR bril langzaam op om de hersenen eraan te laten wennen. Eventueel kunt u ook de helderheid van het beeld iets lager zetten zodat de hersenen minder prikkels te verwerken hebben. Van tevoren goed eten wil ook nog weleens helpen!
Hoe werkt een VR bril mee aan een beter bedrijfsresultaat?
Wij denken graag met u mee!
Een VR bril biedt ongekende mogelijkheden voor bedrijven. U traint er bijvoorbeeld uw medewerkers mee of geeft nieuwe medewerkers een uitgebreide introductie over uw bedrijf. Hoe werkt een VR bril voor mij? vraagt u zich nu misschien af. APPelit, strategische partner in virtual reality en software op maat, denkt daarover graag met u mee. Laat uw gegevens achter en we maken snel een afspraak!
Ervaar het gemak van onze service!
Wilt u dat wij contact opnemen? Vul het formulier hieronder in en we bellen u terug.
U kunt ook meer informatie achterlaten via onze contactpagina of het offerteformulier
Ervaar het gemak van onze service!
Wilt u dat wij contact opnemen? Vul het formulier hieronder in en we bellen u terug.
U kunt ook meer informatie achterlaten via onze contactpagina of het offerteformulier