fbpx

Wat doet een software ontwikkelaar?

Antwoord op de meest gestelde vragen

U heeft vast wel een antwoord op de vraag: wat doet een software ontwikkelaar? Simpel toch: software ontwikkelen! Maar weet u ook wat daar allemaal bij komt kijken? En wat de voorwaarden zijn voor een succesvol ontwikkelproces? De antwoorden op de meest gestelde vragen over software ontwikkeling.

Software ontwikkeling

Wat komt erbij kijken?

Een software ontwikkelaar ontwerpt, ontwikkelt, schrijft, implementeert, verbetert en onderhoudt software. Meestal gebeurt dat in opdracht van een bedrijf of instelling. Daarnaast zorgt een goede software ontwikkelaar voor de begeleidende documentatie, dus de handleiding die ervoor zorgt dat eindgebruikers met de software kunnen werken.

wat doet een software ontwikkelaar

Wat is het verschil met een softwareleverancier?

Een softwareleverancier levert standaardsoftware – soms zelf ontwikkeld, soms van derden. Het gaat dus om een kant-en-klare toepassing die bij elke klant op dezelfde manier geïmplementeerd wordt. Een software ontwikkelaar daarentegen ontwikkelt software op maat. Dat betekent dat er software wordt ontworpen en gemaakt die precies aansluit bij de strategische doelen van de klant.

Hoe gaat software ontwikkeling in z’n werk?

Niet elke software ontwikkelaar werkt natuurlijk op precies dezelfde manier. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een succesvol ontwikkelproces begint met een brainstorm met de opdrachtgever. Die brainstorm is bedoeld om de belangrijkste doelstellingen boven tafel te krijgen. Vervolgens gaat de software ontwikkelaar aan de slag met het ontwerpen en schrijven van de software. Een aantrekkelijk en intuïtief design is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Wat zijn de vervolgstappen?

Als de code van de software af is, is het tijd om de software te testen. Sommige software ontwikkelaars doen dit pas aan het eind van het proces, andere maken er na elke fase van het ontwikkelproces tijd voor. Het voordeel van die tweede aanpak is, dat de klant de gelegenheid heeft om bij te sturen. Zo is de kans het grootst dat de software straks geheel aan de verwachtingen voldoet.

Hoe verloopt de implementatie?

De manier waarop de implementatie verloopt, hangt onder andere af van de grootte van de organisatie en de aard van de software. Heeft u een app laten maken, dan is de implementatie minder ingrijpend dan wanneer u bijvoorbeeld ERP-software op maat in gebruik wilt nemen. Wat er meestal bij komt kijken, is het verzorgen van de koppelingen tussen delen van de software (API’s) en naar bestaande software.

Wat gebeurt er daarna?

Een goede software ontwikkelaar blijft na oplevering van de software betrokken bij het project. Bijvoorbeeld voor het verzorgen van trainingen voor de eindgebruikers. Want het succes van de software hangt vooral af van de vraag of de gebruikers alle mogelijkheden benutten. Daarnaast is het – afhankelijk van de aard van de software – van belang dat er regelmatig (beveiligings)updates plaatsvinden. Veel software ontwikkelaars bieden ook een helpdesk aan waar de gebruikers terechtkunnen met vragen of problemen.

Wat zijn de belangrijkste succesfactoren?

Het zal u misschien verbazen, maar de belangrijkste factor voor een succesvol softwareproject zit ‘m niet zozeer in de ontwikkeling. Het succes is vooral afhankelijk van een goede communicatie over verwachtingen en doelen. Want de software kan nog zo goed werken, als deze de organisatie niet verder helpt, is de investering het niet waard geweest. Daarom zijn de eerder genoemde brainstormsessie en het testen na elke fase zo belangrijk.

software code

Wat doet een software ontwikkelaar voor ú

Laten we samen de mogelijkheden bespreken!

Bent u benieuwd geworden wat een software ontwikkelaar voor u kan betekenen? APPelit, strategische partner op het gebied van software ontwikkeling, bespreekt het graag met u. Wij staan bekend om onze grondige aanpak, ons duidelijke verhaal en onze aandacht voor uw verwachtingen. Om dit te onderstrepen, bieden wij u graag een gratis Groeiscan aan. Meer weten? Laat uw gegevens achter en u hoort snel van ons.

Ervaar het gemak van onze service

Terugbelverzoek persoon voor APPelit

Ervaar het gemak van onze service


  Ik had informatie nodig over eventuele appontwikkeling en kreeg een snelle en nuttige reactie!
  APPelit support 10/10 super snel en duidelijke communicatie. Love this 🙏🏼
  Attis
  Attis
  1709743017
  Very good
  Hafez Hashimi
  Hafez Hashimi
  1708774478
  Zakelijk met Bruidsboutique Josephine een hele fijne partner aan gehad. De communicatie en service van Appelit is betrouwbaar en goed.
  Brenda Hoppen
  Brenda Hoppen
  1706787077
  Appelit kan ik iedereen aanbevelen. Of je nou wel of geen verstand hebt van softwareontwikkeling, zij zijn duidelijk en maken zaken helder en begrijpelijk. Sterk vind ik ook dat zij in het voortraject ook kijken naar het idee achter, in mijn geval, de app Fjaere die gebouwd moet worden. Hebben zij er een goed gevoel bij dan krijg je 100% commitment. Het resultaat en klanttevredenheid zijn belangrijke doelen voor Appelit en dat merk je aan alles.
  albert erisman
  albert erisman
  1696914647
  js_loader
  Sluiten