Autonome AI-agents nemen steeds vaker zelfstandig taken over: van het verzenden van e-mails tot het ophalen van rapportages of uitvoeren van scripts. Dat levert efficiëntie op, maar stelt ook nieuwe eisen aan beveiliging. Want hoe weet je zeker dat een AI-agent betrouwbaar is? Wie beheert zijn toegangsrechten? En wat als hij gehackt wordt? In dit artikel leggen we uit waarom het beheren van AI-identiteiten onmisbaar wordt in de digitale beveiligingsstrategie van elke organisatie.
Ook AI-agents hebben een identiteit
Waarom identiteitsbeheer cruciaal is bij autonome systemen
AI-agents zijn digitale gebruikers
Ze verdienen dus ook een eigen toegangsstructuur
In de meeste organisaties denken we bij toegangsbeheer aan medewerkers: wie mag wat zien, doen of wijzigen in systemen? Maar AI-agents gedragen zich steeds vaker als gebruikers. Ze loggen in, openen documenten, starten processen of communiceren met andere software. Dat maakt ze onderdeel van je identiteits- en toegangslandschap.
Toch krijgen deze agents zelden een eigen identiteit binnen bestaande IAM-systemen (Identity & Access Management). In plaats daarvan draaien ze vaak onder een generiek service-account, zonder toezicht, logging of duidelijke verantwoordelijkheden. Dat maakt het moeilijk om acties terug te herleiden én om misbruik te voorkomen.
Bij APPelit adviseren we klanten om AI-agents net zo serieus te nemen als menselijke gebruikers. Geef ze een aparte digitale identiteit, met eigen rechten, rollen en monitoring.
Beveiliging begint bij zichtbaarheid
Wat je niet beheert, kun je ook niet beschermen
Een AI-agent zonder duidelijke identiteit is een blinde vlek. Je weet niet wat hij precies doet, of hij alleen werkt binnen zijn opdracht, en of iemand hem misbruikt. Dat is een risico – zeker als agents toegang krijgen tot gevoelige data of systemen.
Goede beveiliging begint daarom met zichtbaarheid. Zorg dat je exact weet welke agents actief zijn, waar ze draaien, welke rechten ze hebben en welke acties ze uitvoeren. Dit is niet alleen belangrijk voor beveiliging, maar ook voor compliance en auditability.
Bij APPelit bouwen we systemen waarin AI-agentactiviteiten expliciet worden gelogd en gekoppeld aan een eigen digitale identiteit. Dat maakt controle, analyse en afschaling mogelijk als er iets misgaat.
Rollen, rechten en grenzen
Geef AI-agents alleen wat ze echt nodig hebben
Een veelgemaakte fout is om AI-agents ‘voor het gemak’ brede toegang te geven. Dat is begrijpelijk – het werkt sneller – maar het verhoogt ook het risico. Want een agent met toegang tot meerdere systemen of datasets, kan bij een fout of hack veel schade aanrichten.
Behandel AI-agents daarom volgens het principe van ‘least privilege’: geef ze alleen toegang tot wat ze strikt nodig hebben voor hun taak. En stel grenzen in: wat mogen ze nooit doen? Wat moeten ze altijd melden? Wat gebeurt er als ze buiten hun kaders treden?
Bij APPelit zorgen we ervoor dat AI-oplossingen ingebed worden in bestaande IAM-structuren, met gescheiden bevoegdheden en duidelijke governance.
AI beveiligen begint bij identiteiten
Tijd om ook je digitale medewerkers serieus te nemen
Ervaar het gemak van onze service!
Wilt u dat wij contact opnemen? Vul het formulier hieronder in en we bellen u terug. U kunt ook meer informatie achterlaten via onze contactpagina of het offerteformulier
Ervaar het gemak van onze service!
Wilt u dat wij contact opnemen? Vul het formulier hieronder in en we bellen u terug. U kunt ook meer informatie achterlaten via onze contactpagina of het offerteformulier