fbpx

E-health betekenis en voordelen

Hoe e-health de zorg verbetert

Steeds vaker hoor je de term e-health binnen de zorgwereld. Wat is dat precies? En wat zijn de voordelen? In deze blog leest u alles over de betekenis.

We leggen uit

Verwarring over de E-Health betekenis

De letterlijke vertaling van e-health is ‘elektronische gezondheid’. Die term is wellicht wat verwarrend. Misschien denkt u daarbij eerder aan het goed onderhouden van elektronische apparaten (zodat uw organisatie ‘elektronisch gezond’ is). Eigenlijk is ‘elektronische zorg’ een betere vertaling voor e-health. En het begrip zorg kunt u daarbij heel breed zien.

E-health betekenis

Waar zet u het voor in

U kunt e-health onder andere inzetten voor:

 • directe zorg;
 • communicatie tussen patiënt en zorgverlener;
 • advies, voorlichting en het voorkomen van zorgproblemen;
 • administratieve ondersteuning van uw team.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg, denk bijvoorbeeld aan zorgrobots, het online doorgeven van testuitslagen en gezondheidswaarden, online afspraken maken en digitale consults.

De voordelen

E-health verbetert kortom zowel de zorg als de toegang tot die zorg. De communicatie tussen zorgverlener en patiënt verloopt bijvoorbeeld beter. De patiënt krijgt meer regie over zijn eigen gezondheid en bijbehorende zorg. En zorgmedewerkers zijn minder tijd kwijt aan repeterende werkzaamheden.

Minder persoonlijk?

Toch is niet iedereen enthousiast over e-health. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang dat te veel automatisering ervoor zorgt dat er geen persoonlijke zorg meer wordt geboden. Maar het tegendeel is waar! Want door bepaalde aspecten van het zorgproces te stroomlijnen, ontstaat er juist meer ruimte voor persoonlijke zorg. Enkele voorbeelden:

 • Doordat patiënten zelf online hun afspraak kunnen inplannen, hebben telefonisten meer tijd om inhoudelijke vragen te beantwoorden;
 • Doordat bloedwaarden automatisch worden gemeten en doorgegeven, houden zorgmedewerkers meer tijd over voor andere zorgtaken én voor een persoonlijk gesprek met hun patiënten;
 • Doordat patiënten meer inzicht krijgen in hun eigen gezondheid, hebben ze het gevoel dat ze de regie in eigen hand hebben;
 • Door gegevens en waarden automatisch door te geven en te verwerken, is er minder kans op fouten;

 

Het blijft mensenwerk

Alleen nog maar een zorgrobot aan het bed en geen verpleegkundige of verzorgende meer – voor veel mensen is het een schrikbeeld. En meteen een reden om met argusogen naar de ontwikkelingen op het gebied van e-health te kijken. Maar zorg blijft altijd mensenwerk, niet alles kan immers worden geautomatiseerd. En is het niet fijn dat zorgverleners juist meer tijd hebben voor persoonlijke zorg, omdat repeterende taken van hun bordje worden gehaald? 

Met een brede blik

Omdat e-health dus best een breed begrip is, loont het om er ook met een brede blik naar te kijken. Een e-health oplossing is immers nooit een doel op zich, maar helpt u om een strategisch doel te bereiken. Dat doel kan bijvoorbeeld zijn:

 • sneller werken
 • goedkoper werken
 • meer tijd overhouden voor het primaire zorgproces
 • werkdruk van medewerkers verlichten
 • minder fouten maken

Aan de slag!

Wanneer u duidelijk voor ogen heeft welk doel u wilt bereiken, kunt u daarna gaan bekijken wat voor soort e-health toepassing daarbij past. Misschien bent u gebaat bij e-health software op maat, is een app laten maken de juiste optie voor u of kunt u iets met serious gaming in de zorg. Moeilijk om daar een keuze in te maken? Schakel dan een specialist op het gebied van e-health in! APPelit denkt graag met u mee.

apps in de zorg

E-health: van betekenis voor u?

Laten we een afspraak maken

Bent u benieuwd hoe e-health van betekenis kan zijn voor uw zorginstelling of praktijk? APPelit kan u daar alles over vertellen. We komen graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als u hieronder uw gegevens achterlaat, nemen we snel contact met u op!

Ervaar het gemak van onze service

Terugbelverzoek persoon voor APPelit

Ervaar het gemak van onze service


  Uitstekend
  5.0
  Gebaseerd op 116 recensies
  review us on
  Ik had informatie nodig over eventuele appontwikkeling en kreeg een snelle en nuttige reactie!
  APPelit support 10/10 super snel en duidelijke communicatie. Love this 🙏🏼
  Very good
  Zakelijk met Bruidsboutique Josephine een hele fijne partner aan gehad. De communicatie en service van Appelit is betrouwbaar en goed.
  Appelit kan ik iedereen aanbevelen. Of je nou wel of geen verstand hebt van softwareontwikkeling, zij zijn duidelijk en maken zaken helder en begrijpelijk. Sterk vind ik ook dat zij in het voortraject ook kijken naar het idee achter, in mijn geval, de app Fjaere die gebouwd moet worden. Hebben zij er een goed gevoel bij dan krijg je 100% commitment. Het resultaat en klanttevredenheid zijn belangrijke doelen voor Appelit en dat merk je aan alles.
  APPelit heeft voor ons een in zeer korte tijd een zeer goede foto applicatie ontwikkeld. Daarnaast hele goede support d.m.v. snelle communicatie en actief meedenken met de wens van de klant!
  js_loader
  Sluiten