fbpx

E-health betekenis en voordelen

Hoe e-health de zorg verbetert

Steeds vaker hoor je de term e-health binnen de zorgwereld. Wat is dat precies? En wat zijn de voordelen? In deze blog leest u alles over de betekenis.

We leggen uit

Verwarring over de E-Health betekenis

De letterlijke vertaling van e-health is ‘elektronische gezondheid’. Die term is wellicht wat verwarrend. Misschien denkt u daarbij eerder aan het goed onderhouden van elektronische apparaten (zodat uw organisatie ‘elektronisch gezond’ is). Eigenlijk is ‘elektronische zorg’ een betere vertaling voor e-health. En het begrip zorg kunt u daarbij heel breed zien.

E-health betekenis

Waar zet u het voor in

U kunt e-health onder andere inzetten voor:

 • directe zorg;
 • communicatie tussen patiënt en zorgverlener;
 • advies, voorlichting en het voorkomen van zorgproblemen;
 • administratieve ondersteuning van uw team.

Concrete voorbeelden zijn er genoeg, denk bijvoorbeeld aan zorgrobots, het online doorgeven van testuitslagen en gezondheidswaarden, online afspraken maken en digitale consults.

De voordelen

E-health verbetert kortom zowel de zorg als de toegang tot die zorg. De communicatie tussen zorgverlener en patiënt verloopt bijvoorbeeld beter. De patiënt krijgt meer regie over zijn eigen gezondheid en bijbehorende zorg. En zorgmedewerkers zijn minder tijd kwijt aan repeterende werkzaamheden.

Minder persoonlijk?

Toch is niet iedereen enthousiast over e-health. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang dat te veel automatisering ervoor zorgt dat er geen persoonlijke zorg meer wordt geboden. Maar het tegendeel is waar! Want door bepaalde aspecten van het zorgproces te stroomlijnen, ontstaat er juist meer ruimte voor persoonlijke zorg. Enkele voorbeelden:

 • Doordat patiënten zelf online hun afspraak kunnen inplannen, hebben telefonisten meer tijd om inhoudelijke vragen te beantwoorden;
 • Doordat bloedwaarden automatisch worden gemeten en doorgegeven, houden zorgmedewerkers meer tijd over voor andere zorgtaken én voor een persoonlijk gesprek met hun patiënten;
 • Doordat patiënten meer inzicht krijgen in hun eigen gezondheid, hebben ze het gevoel dat ze de regie in eigen hand hebben;
 • Door gegevens en waarden automatisch door te geven en te verwerken, is er minder kans op fouten;

 

Het blijft mensenwerk

Alleen nog maar een zorgrobot aan het bed en geen verpleegkundige of verzorgende meer – voor veel mensen is het een schrikbeeld. En meteen een reden om met argusogen naar de ontwikkelingen op het gebied van e-health te kijken. Maar zorg blijft altijd mensenwerk, niet alles kan immers worden geautomatiseerd. En is het niet fijn dat zorgverleners juist meer tijd hebben voor persoonlijke zorg, omdat repeterende taken van hun bordje worden gehaald? 

Met een brede blik

Omdat e-health dus best een breed begrip is, loont het om er ook met een brede blik naar te kijken. Een e-health oplossing is immers nooit een doel op zich, maar helpt u om een strategisch doel te bereiken. Dat doel kan bijvoorbeeld zijn:

 • sneller werken
 • goedkoper werken
 • meer tijd overhouden voor het primaire zorgproces
 • werkdruk van medewerkers verlichten
 • minder fouten maken

Aan de slag!

Wanneer u duidelijk voor ogen heeft welk doel u wilt bereiken, kunt u daarna gaan bekijken wat voor soort e-health toepassing daarbij past. Misschien bent u gebaat bij e-health software op maat, is een app laten maken de juiste optie voor u of kunt u iets met serious gaming in de zorg. Moeilijk om daar een keuze in te maken? Schakel dan een specialist op het gebied van e-health in! APPelit denkt graag met u mee.

apps in de zorg

E-health: van betekenis voor u?

Laten we een afspraak maken

Bent u benieuwd hoe e-health van betekenis kan zijn voor uw zorginstelling of praktijk? APPelit kan u daar alles over vertellen. We komen graag bij u langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als u hieronder uw gegevens achterlaat, nemen we snel contact met u op!

Ervaar het gemak van onze service

Ervaar het gemak van onze service


  Fijne samenwerking met Johannes en zijn team! Appelit heeft ons geholpen bij de ontwikkeling van een applicatie voor een bedrijfsspecifiek vraagstuk.
  Wouter Smit
  Wouter Smit
  09:20 22 Nov 22
  Kunnen uitermate snel schakelen en staan er wanneer je ze nodig hebt!
  Michel Dolné
  Michel Dolné
  08:05 18 Nov 22
  Heel mooi en een leuk bedrijf waar ik bijna een jaar mee samenwerk, een volledige team aan deskundige die 100% beschikbaar is voor al mijn projecten en eventueel issues. Top bedrijf! Op naar het volgend jaar.
  Huseyin Yildiz
  Huseyin Yildiz
  18:50 17 Nov 22
  APPelit is DE ontwikkelaar voor je apps, ERP of software oplossingen. Als je op zoek bent naar juiste partij dan hoef je niet verder te zoeken.Ik werk al enkele jaren met Johannes en naast dat hij zeer deskundig is in zijn vakgebied is het ook zeer prettig samenwerken.
  Susanne Paf
  Susanne Paf
  16:39 17 Nov 22
  Top partij. Heb meermaals met ze samengewerkt op projecten en elke keer maken ze het waar.
  Rogier Gigengack
  Rogier Gigengack
  12:25 16 Nov 22
  js_loader
  Sluiten