fbpx
GRATIS GROEISCANDartMAAK UW DROMEN WAAR

Verschil machine learning en AI

Begrippen op een rijtje

U heeft de termen vast al vaak voorbij zien komen: Artificial Intelligence (AI) en machine learning. Maar wat betekenen deze begrippen precies? En wat is het verschil tussen machine learning en AI? APPelit, strategisch partner in ontwikkeling van beide, legt het uit.

Slimme computers

Wat is machine learning?

Machine learning – of ‘machinaal leren’ – is het proces waarin een softwareprogramma algoritmes gebruikt om zonder begeleiding (‘autonoom’) te leren van data en input. Computers hoeven dus niet geprogrammeerd te worden. Ze kunnen zelfstandig hun algoritmes veranderen en verbeteren. Dat doen ze door in enorme hoeveelheden data te speuren naar patronen en voorspellingen. De computer ‘leert’ zichzelf op die manier het beste plan van aanpak op te stellen.

verschil machine learning en AI

Fiets of gezicht?

Daarvoor heeft de computer natuurlijk wel een raamwerk nodig dat machine learning mogelijk maakt. Want hoe moet een programma weten dat hij moet zoeken naar fietsen, of gezichten moet herkennen op een druk treinstation? Dat raamwerk (of kader) wordt gemaakt voor programmeurs. Zij geven bijvoorbeeld het kader ‘mens’, waarna de computer ontdekt wat een mens precies een mens maakt.

Algoritmes voor machine learning worden bijvoorbeeld gebruikt om computers met mensen te laten communiceren, e-mails te controleren op spamberichten en zelfrijdende auto’s mogelijk te maken.

Eerste hulp bij (verschillen tussen) machine learning en AI

Wilt u meer weten over machine learning of zoekt u iemand die deze slimme software voor u kan ontwikkelen? Als ontwikkelaar van machine learning  adviseren en begeleiden wij u graag! Neem contact op! Binnen 24 uur heeft u van ons een reactie.

Wat is AI?

Artificial Intelligence (AI) heeft betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie nabootsen. Op die manier kunnen ze taken uitvoeren en zichzelf tijdens dat proces verbeteren op basis van de verzamelde informatie. AI is dus een verzamelnaam voor alle programma’s en applicaties die complexe taken uitvoeren waarvoor je eerst menselijke input nodig had. Termen als ‘machine learning’ en ‘deep learning’ vallen onder AI.

Van chatbots tot filmaanbevelingen

AI bestaat in veel verschillende vormen. Een bekend voorbeeld zijn chatbots op websites die de meest gestelde vragen van bezoekers kunnen beantwoorden. Een ander herkenbaar voorbeeld is aanbevelingssoftware die op basis van eerder gekeken programma’s suggesties doet voor het volgende programma dat je kan kijken. En wie kent niet de schaakcomputer? Ook dat is een voorbeeld van AI.

AI voor uw bedrijf?

APPelit denkt met u mee en ontwikkelt software op maat, helemaal toegesneden op de wensen binnen uw bedrijf. Hoe we dat doen? Met onze vijf-stappen design thinking!

Vijf stappen van design thinking

  1. Inleven in uw uitdaging
  2. Uw uitdaging goed omschrijven
  3. Ideeën verzamelen
  4. Ontwikkelen
  5. Testen

Vaarwel zelf nadenken?

Hoewel we AI nog vooral kennen uit de science fiction verhalen – en dan vooral met negatieve gevolgen voor de mens – is AI niet bedoeld om mensen te vervangen. AI is juist bedoeld om mensen te ondersteunen en processen te verbeteren en efficiënter te maken. Daarom is AI zo waardevol voor u en uw bedrijf.

Wat is dan het verschil tussen machine learning en AI?

Machine learning valt altijd onder AI, maar AI is niet alleen machine learning. AI is dus de overkoepelende term van verschillende soorten ‘kunstmatig leren’.

Hoe helpt AI mijn bedrijf?

AI is, net zoals machine learning, een belangrijke basis voor innovatie. AI heeft een veel beter overzicht van en inzicht in de hoeveelheid data binnen uw bedrijf. Het kan data interpreteren op een schaal die een mens nooit aan zou kunnen. AI kan verbanden leggen die de pet van een mens te boven gaan. Ook kan AI op basis van voorspellingen taken automatiseren, en daarmee uw personeel ontzorgen en ondersteunen. AI kan bijna elk bedrijf in elke branche verder helpen!

 

machinelearning ontwikkelaar ontwikkelbedrijf

Verschil machine learning en AI verder uitdiepen?

APPelit staat voor u klaar!

Wilt u nog meer voorbeelden van het verschil tussen machine learning en AI? Weten hoe AI uw bedrijf kan versterken zodat u helemaal klaar bent voor de toekomst? Vul dan hieronder uw contactgegevens in! Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Ervaar het gemak van onze service

Ervaar het gemak van onze service


Na onderzoek te doen kwam ik uit bij Johannes van APPelit, de vragen die ik stelden werden uitgebreid beantwoord. Hele fijne service! Ik zou zeker weer contact met hen opzoeken, aanrader!
Suzanne van Beek
Suzanne van Beek
12:01 20 Dec 21
Super fijn bedrijf om mee samen te werken. Hebben een mooie App voor ons gebouwd. Bij vragen goed bereikbaar en erg behulpzaam!
Helma Krijgsman
Helma Krijgsman
14:05 19 Nov 21
Guylian van der Linde
Guylian van der Linde
08:29 03 Nov 21
APPelit heeft laten zien dat ze veel kennis en veel ervaring heeft met het bouwen van heel praktisch toepasbare applicaties. Daarnaast hebben ze veel geduld met mensen die géén verstand van ICT hebben :-)
Karel Koppens
Karel Koppens
11:00 21 Oct 21
APPelit heeft een zeer fijne app voor onze iPads ontwikkelt die we dagelijks gebruiken tijdens onze teambuildingsevents. APPelit nam alle tijd om de vraag eerst goed te inventariseren. Tijdens het ontwikkelen en bouwen was het contact zeer prettig en de terugkoppeling echt enorm snel! Erg goed bereikbaar. Een prettige partij om in te schakelen.
Stefan Vogel
Stefan Vogel
10:47 15 Oct 21